Elektronikknett - Landbruk et vekstområde

7Sense i Horten har drevet med landbruksteknologi (Agritek) siden 2014. Selv om det foreløpig ikke er den største delen av selskapet nå, kan det utvikle seg raskt.
Artikkelen er skrevet av Bjørn Øyvind Andersen for Elektronik, publisert på Elektronikknett 26. januar 2023 (gjengitt i samråd med forfatter)

På bildet ovenfor Frode Stensaa og Max Tangen med noen av produktene som har bra suksess i Agritek-markedet. Den gule vanningssenoren er inne i sin tredje versjon, og landbruksfeltsensoren leverer data fra både under og over jordsmonnet.

Det hele startet med sensor for overvåkning av lagring av grønnsaker og poteter. Utgangspunktet, og behovet, var at hele 30 prosent av matvarene må kasseres under lagring. Det skyldes at det har vært manglende kontroll – og innsikt – i temperatur- og fuktighetsforhold.

Ti år uten problemer

– Disse sensorene, som også er knyttet til en mobilapp, har nå gått i ti år uten problemer, forklarer Max Tangen, CEO i 7Sense Agritech. Han legger til at Norge er hovedmarked, men det skjer mye internasjonalt for tiden. – Vi jobber med flere partnere, og akkurat nå er det lovende i USA, og vi skal heller ikke glemme at Kina er interessant siden de produserer mest potet i hele verden, sier Tangen.

Vanningssensor

Et annet produkt som nå skal inn i sin tredje generasjon, er en vanningssensor. Denne er nå under «Patent pending» og skal ut i verden. – Vi har hentet inn kapital for å satse videre, og den nye generasjonen skal snart lanseres, sier Tangen og legger til: – Den er testet i Europa, England og USA med hell. Nå skal vi bruke dette året til å gjøre innsalg globalt for leveranser i 2024, noe som også betyr at vi trenger investorer og industrielle partnere.

Oppdager vanntap

Vanningssensoren er en trådløs sensor som enkelt kan ettermonteres til nesten alle typer eksisterende vanningssystem og vogner. Løsningen oppdager automatisk vanntap. – En varm sommer vi reiste rundt og snakket med bønder, dukket vanningsspørsmålet opp gang på gang. Vi begynte å innse hvor opptatt bøndene er av vanningsprosessen. Det ble klart for oss at de trengte en høyteknologisk løsning, forklarer Tangen.

Varsler

Sensoren bruker ikke-inngripende strømningsdeteksjon (det er denne som er patentsøkt), og oppdager sensoren tap av vann blir bonden varslet via mobilen. Ved hjelp av satellittnavigasjon gir sensoren også sanntidsinformasjon om hvor en sprinklervogn er, med hvilken hastighet den beveger seg, og når den forventes å være ferdig med vanningen.

Utfordringen

– Vi har god kontroll på disse sensorene, inkludert et tredje produkt, en landbruksfeltsensor. Denne holder øye med både over- og underjordiske forhold og gir alle data som trengs for å ta informerte beslutninger. Denne kan plasseres hvor som helst takket være det innebygde SIM-kortet. Men, globalt er det mange forskjellige mobile systemer, og for så vidt IoT-systemer, sier han. Dette innebærer at de bruker mye tid på å installere forskjellige systemer i produktene avhengig av hvor i verden det skal leveres.Hovedproduktene: Fra venstre med klokken: Landbruksfeltsensor, vanningssensor og fukt- og temperatursensor. Samtlige produkter opererer med trådløs kommunikasjon.

Stort område

Agritek er et stort og voksende område, siden vi nå har teknologi som faktisk kan møte mange av utfordringene som finnes. 7Sense var tidlig ute, og bare i løpet av de siste 2-4 årene har interessen vokst kraftig. Som en kuriositet nevner han at «nanoteknologi» også har nådd landbruket. For eksempel i Nevada-ørkenen i USA har de begynt å dyrke ved hjelp av såkalt nanoleire, utviklet av norske selskapet Desert Control.

Og apropos interessen: – Det er flere gode initiativ på gang for å samle norsk agritek til en slagkraftig klynge, og vi følger denne utviklingen med stor interesse, avslutter Tangen.

Frode Stensaa og Max Tangen med noen av produktene som har bra suksess i Agritek-markedet. Den gule vanningssenoren er inne i sin tredje versjon, og landbruksfeltsensoren leverer data fra både under og over jordsmonnet.

7Sense Group

- 7Sense Technologies AS gjør konsulenttjenester på utvikling av elektronikk og programvare.

- 7Sense Agritech AS hjelper bønder å få mer kontroll, høyere avlingsutbytte og bedre tid til å gjøre andre ting.

- 7Sense Products AS eier produktene innenfor inneklima, byggovervåkning og overvåking av kommunalt vann og avløp, samt leverer kontraktsproduksjon og produktledelse.