Hva er Plast?

Plast er et syntetisk materiale som består av en eller flere polymerer. Selv om plastens egenskaper kan varieres med tilsetningsstoffer, vil basisplasten alltid sette sitt karakteristiske preg på materialet. Hos Miko Plast har vi et materialregister som gir cirka 85.000 treff! Dette utgjør ett enormt repertoar som vi kan spille på og som vil dekke de fleste behov

Her er de 10 vanligste plastmaterialene og litt om hva de kan:

UHMWPE (Ultra-High-Molecular-Weight-PolyEthylene)


UHMWPE eller PEHD 1000 har på grunn av sin høye molekyltetthet, både den høyeste slitestyrke og den høyeste slagfasthet av alle plaster. Faktisk, en 25mm plate kan stoppe en kaliber 38 Special-pistolkule på 150 mm! Materialet har også god støydemping og svært lav friksjonskoeffisient, utpreget god kjemisk motstand og elektrisk isolasjonsmotstand. Disse egenskapene gjør at materialet benyttes mye subsea og offshore. UHMWPE blir oftest bearbeidet gjennom maskinering og leveres i natur (melkehvit) og sort.

PELD (Poly-Etylen Low Density)

Dette er også en mye anvendt plast og har mye de samme egenskaper som PEHD, men er mykere. Kan bearbeides med samme teknikker som PEHD. Brukes mye til folier og filmer bla. bæreposer og avfallssekker.

PP (Poly-Propylen)

En mye anvendt plast som sammen med etylenene utgjør gruppen polyolefiner. PP har mye av de samme egenskaper som PE, men har bedre motstand mot høye temperaturer (tåler autoclava). PP kan også bearbeides ved de fleste produksjonsmetoder og egner seg spesielt godt til sveising. Benyttes mye til emballasje i næringsmiddelindustrien.

POM (Poly-Oxy-Metylen)

Materialets gode kombinasjon av hardhet, stivhet og seighet samt dets lave friksjon, gode dimensjonsstabilitet og god bestandighet mot kjemikalier gjør POM til et meget anvendelig materiale som benyttes til bevegelige deler som føringer, tannhjul o.l. Bearbeides for det meste gjennom maskinering og sprøytestøping. Leveres gjerne i sort og natur til maskinering og de fleste farger til sprøytestøping.

PA (Poly-Amid)

Også kalt nylon, er et materiale med mange bruksområder og som forekommer i mange varianter som PA6, PA6.6, PA6.12 PA 12 m. fl. PA er meget seigt og benyttes i alt fra tau (fiskesener) til glidelager i vindturbiner. I sprøytestøping benyttes ofte fibertilsetninger for å gjøre materialet stivere. Bearbeides oftest ved maskinering og sprøytestøping. Materialet er meget hygroskopisk noe som gjør det lite dimensjons-
stabilt i kontakt med vann. De fleste typer PA er avhengig av kondisjonering for å oppnå sine egenskaper igjen etter uttørring som skjer ved produksjon.

PC (Poly-Carbonat)

Transparent materiale med utpreget høy slagfasthet. Benyttes gjerne til produkter som utsettes for store påkjenninger som i politiskjold og ishockeyvandt. Bearbeides oftes ved sprøytestøping, men kan også vakuumtrekkes og maskineres. I støpeprosesser tilsettes ofte fiber for å oppnå et stivere materiale. Materialet kan skades av en del løsningsmidler.

PMMA (Poly-Methyl-Metha-Akrylat)

Ofte omtalt som akryl eller plexiglass. Transparent, stivt, hardt og ripefast, men har lav bruddstyrke og er sprøtt i sammenligning med PC. Materialet har gode egenskaper med hensyn til UV-stråling. Bearbeides ved sprøytestøpning og maskinering. Benyttes gjerne til produkter som knekkes eller limes.

PET (Poly-Ethylen-Tetreptalat)

PET er et transparent stivt og hardt materiale, med gode bruddstyrkeegenskaper. De fleste kjenner til dette materialet brukt som drikkeflasker for mineralvann. Det finnes flere varianter av PET med forskjellige egenskaper. PET bearbeides ved formblåsing, maskinering, sprøytestøping, sveising, vakuumtrekk m.m.

ABS (Akrylnitril-Butadien-Styren)

Et materiale som gir lettere fin overflate på produkter og benyttes ofte der dette er viktig. Fjernkontroller og elektronikkapslinger er eksempler på produkter av ABS. Materialet er slagfast og stivt. Bearbeides ved maskinering, vakuumtrekk, sprøytestøping m. m.