Sknow - OMNI spesialister utvikler en innovativ idé

Sknow - OMNI spesialisten HEAD Energy bidrar med innovasjon Som et spesialistnettverk har OMNI en bred kontaktflate ut mot etablerte industrier samt ulike gründermiljøer. Etablerte industrier kan nyte godt av en styrket innovasjonskraft gjennom medlemmenes samarbeid og utveksling av spesialisert fagkompetanse. Gründere trenger ofte bistand med alt fra idé og prototyper til industrialisering. OMNI koordinerer nettverkets spesialister inn mot prosjekter, enten de trenger en eller flere fagspesialister for å få realisert sin idé. OMNI er alltid på jakt etter spennende prosjekter, så ta kontakt om du sitter på en god idé.
Artikkelen gjengitt med tillatelse fra Head Energy Multicontrol AS

Droppe. Eller ikke.
Du har funnet en perfekt linje, men ustabile snølag i bratt terreng gjør snøskred til en konstant trussel for frikjørere. I fremtiden kan en radar montert på skiene bidra til bedre beslutninger før man slipper seg løs i pudderet.

Hvordan ble subsea- og teknologifokuserte Head Energy Multicontrol en viktig bidragsyter i utviklingen av en ski-radar som skal gi økt sikkerhet for fri- og randoneekjørere? Svaret på det finner vi i et lite, norsk start-up selskap kalt Think Outside og deres innovative prosjekt Sknow.

Jakter ustabile lag

Selve Sknow-enheten kan minne om en iPod i form og størrelse. Men der Apple-dingsen kun hadde som formål å spille av lydfiler og nå har gått inn i teknologiens historiebøker, analyserer Sknow snøen rett under skiene dine, samtidig som den kommuniserer med en satellitt (GPS) og smarttelefonen din (Bluetooth) for å kunne gi deg en snøprofil for stedet du befinner deg.

Den festes rett på skien, like foran bindingen, og sender et radarsignal gjennom snølagene. Refleksjonene prosesseres i sanntid og gir et detaljert bilde av forholdene. En LED-lampe på selve enheten lyser opp dersom ustabile snølag blir fanget opp.

 

«Det er som å ha øyne under snøen», uttalte Monica Vaksdal, CEO og grunnlegger av Think Outside til Powder.com i mars 2019. Vaksdal har 16 års erfaring som geolog i oljebransjen og et livslangt forhold til skikjøring. Ideen hadde hun grublet på en god stund før den ble iverksatt vinteren 2018.

Designer programvare fra grunnen

Både finansiering og gode samarbeidspartnere måtte på plass for å få fremdrift i prosjektet. Åsnes Ski, Norges største produsent av fjell- og frikjørings-ski, har blitt offisiell partner. Programvaren derimot, lages i samarbeid med senioringeniør Rolf Berge i Head Energy Multicontrol.

Berge, som kanskje er mer kjent for sine evner som seiler enn som alpinist, har teknisk bakgrunn fra både elektronikk- og programvaredesign, samt over 20 års erfaring fra design og implementering av innebygde sanntids-systemer. Selv om han i tiden i Head Energy Multicontrol har jobbet mest med subsea kontrollsystemer, har han tidligere vært involvert i utviklingsprosjekter av landingssystemer for satellitter, medisinske instrumenter, oseanografiske instrumenter og forbrukerprodukter.

Akkurat nå jobber han med versjon 2.0 av Sknow på sitt kontor på Nordås.

-Dette er både morsomt og litt utfordrende. Morsomt fordi vi får være med å utvikle et nytt og banebrytende produkt som kan bidra til tryggere ferdsel og bedre beslutninger i fjellet.

-Utfordrende fordi vi kun har en visjon, eller tanke å jobbe etter, men ikke noen klare spesifikasjonskrav eller utviklingstrinn. Det lar seg likevel gjøre, selv om vi må bygge programvaren fra grunnen av, forteller han.

«Det er som å ha øyne under snøen», uttalte Monica Vaksdal, CEO og grunnlegger av Think Outside til Powder.com i mars 2019. Vaksdal har 16 års erfaring som geolog i oljebransjen og et livslangt forhold til skikjøring. Ideen hadde hun grublet på en god stund før den ble iverksatt vinteren 2018.

Kan øke både sikkerhet og opplevelse

Lars Tveit Christiansen er geolog, skredekspert og en erfaren skikjører. Til nå har han gjort unna 5 felttester av Sknows prototype, der han har samlet inn data som blir brukt til å lage en algoritme som igjen skal kunne gi snø-analyser i sanntid.

-Det vi har gjort er å samle inn opptak av snølagene. Per i dag vil ikke dataene gi mening for en sluttbruker, men vi bruker dem i maskinlæring for å trene en algoritme. Når vi har samlet nok data til å trene hele modellen vil algoritmen kunne presentere en digital snøprofil på stedet. Vi tror det vil kunne gi et bedre beslutningsgrunnlag og være et nyttig verktøy for skikjørere, skredeksperter og forskere, og turguider. Det er viktig å understreke at dette ikke vil erstatte manuelle undersøkelser i fjellet. Erfaring og kunnskap vil fortsatt være de viktigste redskapene man har, men Sknow kan være et glimrende ekstra verktøy og gi ny informasjon når beslutninger skal fattes, sier Christiansen.

Han tror også at smartski-konseptet gir flere muligheter for en utvidet opplevelse i tillegg til økt sikkerhet:

-Jeg tror det er flere funksjoner som kan gjøre dette til en kul dings også. Se for deg at du kan logge nedfarten din direkte på telefonen din, inkludert detaljer om snøen, helningsgrad, fart, høyde over havet, linjen du har kjørt og så videre. Radaren på skien kombinert med GPS vil kunne gi et mye mer detaljert datasett enn for eksempel en smartklokke, i tillegg til at det er skreddersydd fra en skikjørers perspektiv, legger han til.

Viser bredde

Head Energy Multicontrol ble involvert i Sknow-prosjektet via OMNI-nettverket. Managing Director, Trond Erik Gundersen, tror ikke dette blir et engangstilfelle for selskapet:

-OMNI gir oss tilgang til en del veldig spennende muligheter. Husk at vi er et subsea- og teknologiselskap, så horisontene våre er bredere enn bare olje og gass. Staben vår er ekstremt dyktig, men også veldig opptatt av teknologiutvikling og nye løsninger, så slike prosjekter passer oss bra og er noe jeg tror vi vil gjøre mer av fremover. Rolf (Berge) er også en enorm ressurs for oss og har gjort veldig godt arbeid med Sknow-prosjektet så langt. Så gleder vi oss over samarbeidet med Think Outside og deres utvikling og ser frem til å bidra i og følge prosjektet videre, sier Trond Erik Gundersen.